Student housing on Campus Melaten

RWTH  Aachen University and the city of Aachen have decided,
due to the high number of students and the shortage of student accommodation, to temporarily allocate two individual sites in the campus park on Campus Melaten for student housing.

A total of 285 student accommodation units will be built in three residential modules. The residential modules will be set up from autumn 2015 onwards. Once completed, the residential units will be gradually occupied.

Student housing on Campus Melaten

Student accommodation: 288  a 25 m²

149 parking spaces

285 bicycle stands

Student housing (temp)
Im Campus Park – Solitär 3

  • Project developers:             Blauw Estate BV, Niederlande
  • BGF:                                                                               ca. 9.650 m²
  • Rental Space:                                                                ca. 7.200 m²
  • Lease area/ property:                                                  ca. 5.900 m²
  • Parking spaces                                                               149
  • bicycle stands:                                                                285
  • Architects:                                                       SzturHärterArchitekten GmbH
  • Partner                                                             Techniker Krankenkasse Aachen

– 25,4 m2                             : € 355,- p.m

– 28,9 m2                             : € 375,- p.m

– 26,8 m2 +balcony            : € 385,- p.m

Additional costs              : € 95,95 /pm

Charges: Basic services such as electricity, heating, hot water, caretaker, laundry room, glass cleaning, street cleaning, waste charges, Internet + TV are integrated in additional costs.

Price: € 95.95 per month

On campus living

Campus Melaten is an area of land belonging to the state of North Rhine-Westphalia that has been granted to the university for expansion purposes, and residential use is generally not permitted. Given the current shortage of student apartments, however, the state and city have decided to make an exception and allow such use for a maximum of seven years. Despite their short service life, the units still needed to be economically viable and sustainable. The fact that they would need to be dismantled and disposed of entirely after 7 years in itself argued against a new building.

In order to keep the use of new raw materials as low as possible, it was decided to recycle existing mobile residential complexes.

The solution that will now be built is made up of modular constructions that have already been in use in the Netherlands. They are now being totally refurbished and adapted to the meet the requirements of a modern residential complex.

Each module consists of two residential three-storey buildings, connected to each other via arcades and bridges. The resulting courtyard acts as a communicative intermediate zone. Seating cubes on the ground floor and bridges on the upper levels, which can be used as communal balconies, provide students with spaces in which to meet and interact.

Each unit has its own bathroom and kitchenette. The sizes of the residential units vary between 26 and 29 square metres. A student café is integrated into the ground floor of one module. In addition, 285 bicycle stands and more than 140 parking spaces are provided.